Aflevering 00,

De Aftrap

00:00
00:00
 • De Aftrap 00:00
Lindsay de Jong

Dit is de aftrap van de van De Scheveningse Podcast “Preitjesmaekers”. In deze aflevering stellen de presentatoren zich voor. De presentatoren vertellen wat er allemaal aan zit te komen in deze mooie reeks van 8 afleveringen.

Te gast is Lindsay de Jong een echte Scheveningse, geboren en getogen. Naar eigen zeggen, met pijn in het hart vertrokken is naar Katwijk, waar zij de Liefde vond voor een Rijnsburger. Zij vertelt ons hoe het is om bij Het Schevenings Toneel te spelen, hoe zij het dialect geleerd heeft, wat daarvoor nodig is en wat wij kunnen doen om het toch in leven te houden. Lindsay nam zelf een verhaal mee wat ze deelde met de presentatoren. Een mooi stukje uit een Schevenings boekje genaamd Franje.

Er wordt gebeld met een bekende. Aan hem wordt gevraagd of hij nog een mooi woord uit het dialect heeft waar de presentatoren mee aan de slag kunnen. Hij komt met het mooie woord “Bamboezjeere” Weet u wat dit betekent? Laat een antwoord achter via de mail, Instagram of Facebook.

Zo niet luister dan naar de volgende aflevering daar nemen de presentatoren de antwoorden door en leggen uit samen met de volgende gast wat het is en inhoudt.

Deel deze aflevering op:

Aflevering 01,

Hoe leer je het dialect?

00:00
00:00
 • Hoe leer je het dialect? 00:00
Henk Ammeraal

De mannen van Preitjesmaekers maken de volgende stap in hun ontdekkingsreis. Hoe leer je het dialect spreken? En hoe leer je dat beter dan met een echte visserman te praten.

Te gast is Henk Ammeraal, die het dialect van jongs af aan heeft meegekregen. Ondanks zijn pensioen werkt hij nog steeds in de visserij. En sinds 2010 al bij het Schevenings Toneel. Kortom genoeg reden om het gesprek aan te gaan met deze rasechte Scheveninger. Hij laat zijn licht schijnen over het dialect en of het vroeger van Scheveningen wel terug moet komen? En Henk laat zien dat hij een beter geheugen heeft dan presentatoren. Ook leest hij een verhaal voor van Arie Mos “Een goeie buur”.

Verder leggen de presentatoren elkaar nog hun bevindingen voor van de afgelopen week. Wat is brômbood en wat als je als klein kind moe bent?

We praten ook met Heleen en zij geeft ons weer een woord om mee aan de slag te gaan, luister hiervoor de aflevering. Weet jij of u wat het betekent? Laat een antwoord achter via de mail, Instagram of Facebook. Zo niet luister dan naar de volgende aflevering daar nemen de presentatoren de antwoorden door en leggen uit samen met de volgende gast wat het is en in houdt.

Deel deze aflevering op:

Aflevering 02,

Terug in de schoolbankjes

00:00
00:00
 • 00:00
Heleen Groen, Arie Taal

In deze aflevering duiken de presentatoren terug de schoolbanken in. Dit is voor beiden al wel weer even geleden. Deze keer wordt er Schevenings geleerd.

De gasten zijn hier mee opgegroeid en beide vaste waarde binnen Het Schevenings Toneel. Zij zetten de presentatoren goed voor het blok. Zo worden er stukken voorgelezen en na gespeeld.

Gast Arie Taal geeft een korte uitleg over de regels van het “Schevenings”.

Zoals jullie kunnen lezen een bomvolle leerzame aflevering. Luister hem hier!

Deel deze aflevering op:

Aflevering 03,

Spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes

00:00
00:00
 • 00:00
Leen & Hans Toet

Het is alweer aflevering 4, de mannen van de podcast gaan lekker. De 3 voorgaande afleveringen zijn in totaal al meer dan 600x beluisterd (tijdens de uitzending beschikte de heren niet over de laatste cijfers). Een enorme mijlpaal en boven alle verwachtingen.

Deze aflevering staat in het teken van spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. Zijn er Scheveningse uitdrukkingen en gezegdes? Waar komen ze vandaan en hoe spreken we deze op de juiste manier uit.

Deze week te gast Leen en Hans Toet, vader en zoon. Beide lid van Het Schevenings Toneel. Samen met de presentatoren laten zij hun licht schijnen over dit onderwerp. Een van de gasten heeft weer een mooi verhaal, waar enorm naar uitgekeken werd.

Komen de presentatoren met goede voorbeelden van uitdrukkingen en gezegdes of zit het misschien anders in elkaar? Luister de podcast vandaag nog!

Naast dat deze podcast tot 24 december 2021 wekelijks een nieuwe aflevering kent zal Het Schevenings Toneel op vrijdag 10 december 2021 een ONLINE voorstelling geven “WE KRÛPEN WEER LEKKER MET MEKANDER”. Wil je hem ook bekijken, schrijf je in op www.hetscheveningstoneel.nl

Deel deze aflevering op:

Aflevering 04,

Zô mar ’n preitje

00:00
00:00
 • 00:00
Tineke van der Zwan, Anneke Kleijn

In aflevering 5 ontvangen de mannen twee ervaren toneelspeelsters en ook zeer onderlegd in het dialect. Ze praten over de Scheveningse taferelen en verhalen uit hun jeugd.

Deze week te gast Tineke van der Zwan en Anneke Kleijn, naast dat ze zussen van elkaar zijn, spelen ze bij het Schevenings Toneel en bij Toneel Onzin. Ook vaak te zien als gastdames bij het toneel en op vlaggetjesdag in dracht te vinden.

Naast dat deze podcast tot 24 december 2021 wekelijks een nieuwe aflevering kent zal Het Schevenings Toneel op vrijdag 10 december 2021 een ONLINE voorstelling geven “WE KRÛPEN WEER LEKKER MET MEKANDER”. Wil je hem ook bekijken, schrijf je in op WWW.HETSCHEVENINGSTONEEL.NL

Deel deze aflevering op:

Aflevering 05,

Kopsmart, Muziek & Dialect

00:00
00:00
 • 00:00
Arie Spaans, Remco Prins, Willem-Ment den Heijer

In deze aflevering gaan de presentatoren op zoek of het Schevenings en de muziek elkaar een beetje kunnen vinden.

Toeval wil dat Arie Spaans junior en Remco Prins besloten om nieuwe nummers uit te brengen in het dialect met de projectband Kopsmart. Ze werden geholpen door een aantal Scheveningers met het dialect.

Een van hen is er ook vanavond, namelijk Willem Ment den Heijer. Door meerdere luisteraars genoemd om hem ook in de podcast uit te nodigen. Bij deze hebben we dat ook gedaan.

Deel deze aflevering op:

Aflevering 06,

Nostalgie

00:00
00:00
 • 00:00
Wout Pronk, Heleen Groen

Een aflevering vol vragen

 • Wat maakt Scheveningen nou zo bijzonder?
 • Waar wordt er in het dialect veel overgesproken?
 • Het strand en de boulevard?
 • De zee en de visserij?

Hoe kijken onze gasten hierna en wat zijn hun verhalen. En kijken we niet teveel met nostalgie naar het verleden?

Deel deze aflevering op:

Aflevering 07,

Korsemus

00:00
00:00
 • 00:00
Henk Ammeraal

Een kerstspecial van Preitjesmaekers. Met een verhaal van Leen van der Plas, voorgedragen door Henk Ammeraal

Deel deze aflevering op:

Aflevering 08,

De oogst en de toekomst

00:00
00:00
 • 00:00
Hans Toet, Ruben Hofland en Arjan den Dulk

In de laatste aflevering is de hoogste tijd om te kijken wat dit allemaal te weeg heeft gebracht en wat
we nog in de toekomst kunnen verwachten. We bespreken de podcast reeks met die betrokkenen en
uiteraard zullen de presentatoren ook vertellen wat ze geleerd hebben in deze podcast reeks.

Deel deze aflevering op:

Aflevering 010,

De Voorstelling

00:00
00:00
 • 00:00
Danielle Roeleveld, Rien van der Harst

In deze aflevering bespreken we de laatste voorstelling van het Schevenings Toneel. Te gast twee spelers die voor het eerst meededen met het Schevenings Toneel. Danielle Roeleveld en Rien van der Harst. Wat zijn hun ervaringen en hoe hebben zij het ervaren om met het dialect om te gaan. En kunnen ze ons een kijkje geven achter de schermen?

Deel deze aflevering op:

Aflevering 011,

Klederdracht

00:00
00:00
 • 00:00
Marja & Coby van der Harst

Als je het hebt over twee personen die al jarenlang het uithangbord zijn van Scheveningen dan heb je het over Coby en Marja van der Harst. Ze promoten volop het Schevenings cultureel erfgoed en hebben het dragen van de klederdracht als tweede natuur overgenomen. Maar wat is dat nou die klederdracht? Dat kan je horen in aflevering 2 van het nieuwe seizoen van Preitjesmaekers

Deel deze aflevering op:

Aflevering 012,

De Noordster

00:00
00:00
 • 00:00
Wout Bruin, Chiel de Ruiter

Een aflevering op de Noordster. We bespreken het met twee vrijwilligers. Wat is de Noordster precies voor project? Aan boord worden 8 functies beschreven die men kon hebben. Wat waren deze functies en hoe werkte in de visserij.

Deel deze aflevering op:

Aflevering 013,

Kuiertje

00:00
00:00
 • 00:00
Arie Spaans, Willem-Ment den Heijer

In deze aflevering gaan we op pad met twee oude bekenden. Willem-Ment en Arie Spaans organiseren een Scheveningse wandeling op het dorp. De presentatoren lopen een wandeling met hun mee.

Deel deze aflevering op:

Aflevering 014,

De Oorlog

00:00
00:00
 • 00:00
Danny Verbaan, Arjan den Dulk

Een extra lange aflevering over een bewogen periode. Wat gebeurde er tijdens de oorlog op Scheveningen? We bespreken het met Danny Verbaan. Danny schreef meerdere boeken over de oorlog en Scheveningen. Wat voor impact had het op het dorp. De Scheveningers zelf. En speelt het dialect nog een rol in de oorlog? En wij zijn te gast op de Frederikkazerne. Arjan den Dulk vertelt over deze plek.

Deel deze aflevering op:

Aflevering 015,

Open Monumentendag (Deel 1) Cultureel erfgoed en Klederdracht

00:00
00:00
 • 00:00
Carla Verbaan, Sientje van het Veer

Preitjesmaekers, de Scheveningse podcast, deed dit jaar mee aan Open Monumentendag. Op zaterdag 9 september 2023 namen we 3 podcast op vanuit het Schevenings Muzee.   

De presenatoren gaan door met hun ontdekkingsreis. Dit keer werd Leendert Pollie ondersteund door Arjan den Dulk en Rien van der Harst. 

In verschillende sessies verdiepen de presentatoren zich in het cultureel erfgoed van Scheveningen.  

Voor het eerst gaan we de podcast opnemen met publiek. En voor de rest kunt u de gebruikelijke ingrediënten verwachten.  

In AFLEVERING 15 bespreken we het cultureel erfgoed van Scheveningen en bespreken het thema Klederdracht. Te gast zijn Carla Verbaan en Sientje van het Veer.  

Voor meer informatie over haar ontwerper ga naar haar website; Www.sientjedesign.com of volg haar op Instragram @sientjedesign.  

En Kopsmart zingt twee nummer; OCHEITJELIEF en Kloentje Boetketoen (meer informatie: https://www.kopsmart.nl/ 

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.preitjesmakers.nl of op www.muzeescheveningen.nl. 

Deel deze aflevering op:

Aflevering 016,

Open Monumentendag (Deel 2) Visserij en Vis

00:00
00:00
 • 00:00
Henk Ammeraal, Paul Einerhand

Deel deze aflevering op:

Aflevering 017,

Open Monumentendag (Deel 3) | Surf Stories en Het Schevenings Toneel |

00:00
00:00
 • 00:00
Jaap van der Toorn, Sjaak Taal, Peter den Heijer

In september 2023 is deze afleveringen opgenomen. De preitjesmaekers ontdekken in deze aflevering nog meer cultureel erfgoed. Ze krijgen een inkijk in de surf geschiedenis van Scheveningen. Jaap van Toorn komt vertellen over hoe het surfen onstaan is op Scheveningen. Ook is 1 van de grondleggers van de Tentoonstelling Surf Stories, die nog te zien is t/m 10 maart 2024. En ook twee leden van toneel komen vertellen over de afgelopen voorstelling Zook ’n aar van Het Schevenings Toneel. Een uniek kijkje achter de schermen van het toneel.

Deel deze aflevering op: